Over mij

De pilatesdocent

Mijn naam is Ellyn Petimesas, 18 jaar Pilatesdocent. Ik laat je graag zien maar liever nog ervaren, wat Pilates inhoudt, wat het voor jou kan betekenen en hoe jij er profijt van kunt hebben.

In 2004 kwam ik in aanraking met de bewegingsleer van Joseph Pilates en sinds 2005 geef ik met veel plezier op diverse locaties les. Het is een prachtige methodedie ik graag wil doorgeven!

Na een tweetal Pilates opleidingen gevolgd te hebben bij de Pilates Company en bij Fysio Physics stuitte ik in 2010 op Chivo. Ik volgde daar een workshop Pilates en kwam tot de ontdekking dat ik oefeningen gebruikte in mijn les, die niet veilig genoeg waren. Ik raakte zo geïnspireerd door de opgedane kennis, dat ik besloot om ook de opleiding Functioneel Pilates van Chivo te volgen.

Het meeste geluk komt niet voort uit plezier,
maar uit voldoening.

Vitaliteit

Gelukkig met Pilates van Ellyn Petimesas van Aldoende - Fotografie Gladys Echter

Beweging is goed voor lichaam en geest. Als je je goed kunt bewegen kun je overal gaan en staan waar je wilt. Dit geeft je vrijheid en dat draagt bij aan je geluksbeleving en daarmee aan je vitaliteit. Als je vitaal bent dan voel je je lichamelijk en geestelijk gezond. Het is nuttig om aandacht te besteden aan de kwaliteit van bewegen.De kans op snel resultaat wordt hierdoor vergroot en blessures worden zo voorkomen.


De rol van Pilates

Met Pilates ga je aan de kwaliteit van bewegen werken. Nauwkeurigheid en controle zijn een wezenlijk onderdeel van de Pilatesfilosofie. Pilatesoefeningen worden gecontroleerd en beheerst gedaan. Als je dit onder de knie hebt komen kracht en conditie aan bod.Je hebt hiervoor overigens geen ingewikkelde toestellen of schema's voor nodig. Je kunt gelijk beginnen.


Functioneel Pilates

In Functioneel Pilates wordt een brug geslagen tussen de traditie van Pilates en de meest recente inzichten in de neurologie en biomechanica. Functioneel Pilates propageert in tegenstelling tot traditioneel Pilates in alle krachtoefeningen het trainen vanuit de neutrale positie van de onderrug (simpel gezegd: de rechte rug), om er voor te zorgen dat de tussenwervels, de zachte delen tussen de wervels die bewegingen mogelijk maken, op hun plaats blijven en niet gaan verschuiven. Anders gezegd, verkleint het trainen met een ‘rechte’ onderrug de kans op klachten zoals een hernia tot een minimum.Om de gewenste neutrale positie van de wervelkolom te behouden is het zaak om de rompstijfheid te trainen.


Rompstijfheid

Rompstijfheid is een term die je mij vaak zult horen zeggen in de les. Rompstijfheid betekent dat je je romp, en dan met name de onderrug, zo stil mogelijk kunt houden door spierspanning in de buik en rug. En dat is een kunst als je met je armen en benen beweegt! Lukt je dat en je houdt je onderrug ook nog eens recht, dan train je veilig en effectief. Je bent veilig bezig als je je onderrug recht houdt tijdens een krachtoefening, omdat de tussenwervels zo beter op hun plek kunnen blijven. Het doen van een krachtoefening met een rechte onderrug is ook effectief omdat je de buik- en rugspieren traint zoals je ze meestal gebruikt in het dagelijks leven. De buik- en rugspieren helpen je immers rechtop te zitten en te staan.

Die rompstijfheid verkrijg je onder andere door je schouders omlaag te trekken. Je spant zo de brede rugspier aan, wat te vergelijken is met het aanspannen van scheerlijnen bij het opzetten van een tent. Daarnaast zul je in de les leren “bracen”. Bracen is het aanspannen van een korset van spieren in de buik en de rug. Dit bereik je door kort en krachtig uit te ademen en de daardoor verkregen spanning vast te houden. Je doet feitelijk hetzelfde als wanneer je een stomp in de maag dreigt te krijgen. Zie je een klap aankomen dan zet je je als het goed is schrap om hem op te vangen, door je adem even vast te zetten. Je bent zo op je sterkst.


Drie Principes

In Functioneel Pilates hanteert men drie principes: respireren, centreren en integreren.

Respireren: dit is ademhalen en dat is belangrijk voor het vergroten van de stabiliteit van de onderrug. Stabiliteit betekent dat de gewrichten mooi op hun plek blijven tijdens het bewegen en dat de krachten gelijkelijk in het gewricht verdeeld worden. Hierdoor is de kans op schade aan het gewricht en het omliggende weefsel het kleinst. Door in te ademen op zo’n manier dat de buik uitzet, spant bijvoorbeeld het middenrif aan.

Dat middenrif is een spier die net onder de longen en om de wervelkolom zit. Als die aanspant, worden een hoop andere spieren en pezen om de wervelkolomop rek belasten dat zorgt dat voor extra stabiliteit van de onderrug. Bijop rek belastenmoet je denken aan een ballon die slap is in lege toestand, maar sterk als die opgeblazen is.

Centreren: Om vrij en gemakkelijk te kunnen bewegen is het van belang dat gewrichten soepel werken. Stijve spieren kunnen de mobiliteit, oftewel een goede werking, van het gewricht in de weg staan. Het streven is om de druk in het gewricht beter te verdelen. Zo wordt de kans op schade geminimaliseerd.

Om het rekken van spieren te bevorderen is opnieuw ademhaling een belangrijke schakel. Door bijvoorbeeld in te ademen over de buik en vervolgens weer langzaam uit te ademen geven we vanuit het centrale zenuwstelsel het signaal aan de spieren om te ontspannen. Het werkt echt! Doe maar eens een rekoefening en begin vervolgens diep te ademen naar de buik. Je zult ervaren dat je de spieren meer kunt oprekken.

Integreren: Tijdens de lessen focussen we op de integratie van zowel respireren als centreren. Als we tijdens de training in staat zijn om goed te blijven ademen over de buik en 'door het midden van de gewrichten te bewegen', dan benutten we de tijd optimaal. Om de training uitdagend te houden kunnen we vervolgens het aantal herhalingen verhogen, of de oefening sneller doen.


Het gaat natuurlijk allemaal niet vanzelf, maar Aldoende leert men!

Gelukkig met Pilates van Ellyn Petimesas